Hoofdbeeld Stichting Zie

Boekrecensie: “Zonder meer zonder maar” van auteur Anne Kien

Ik balanceer continu tussen het benadrukken dat hij anders is en het verdringen dat hij anders is.’

‘Zonder meer zonder maar’ is het eerste boek van Anne Kien. Anne is getrouwd met Jeroen en moeder van Lotte en Pepijn. Daarnaast is ze Flevolands zakenvrouw van het jaar.

Door een congenitale CMV-infectie tijdens de zwangerschap is de aanleg van Pepijns linkerhersenhelft verstoord, waardoor hij een lichte verlamming heeft aan één lichaamshelft.

Toen hij zes jaar was werd bij hem het CSWS syndroom geconstateerd; een moeilijk instelbare vorm van epilepsie.

In haar boek ‘Zonder meer zonder maar’ geeft Anne Kien je op een unieke en zeer herkenbare wijze een kijkje in haar gedachten en gevoelens wanneer je te horen krijgt dat je kind ‘anders’ is.

Ze beschrijft op een heel eerlijke en kwetsbare manier de band die een moeder heeft met haar kind. Zo voelde zij na vijf maanden aan dat er iets niet klopte met Pepijn. ‘Zijn rechterkant blijft een beetje hangen’, probeer ik de man uit te leggen en ik zwaai wat met mijn rechterarm ter illustratie, terwijl ik mijn rechterschouder omlaag duw.’ Haar gevoelens worden echter weggeschoven als zijnde een overbezorgde moeder.

Maar wanneer Pepijn zeven maanden oud is, is dit gevoel alleen maar sterker geworden. Ze besluit het er niet bij te laten zitten.

De rollorcoaster waarin Anne en haar gezin dan terecht komt, beschrijft zij op een zeer indringende wijze. Je krijgt als lezer een kijkje in het verwarrende en verdrietige brein van een moeder; het verdriet, de ontkenning en de realiteit die je eigenlijk niet wilt zien. ‘Ik balanceer continu tussen het benadrukken dat hij anders is en het verdringen dat hij anders is. Zo wil ik dat iedereen met hem omgaat alsof er niets aan de hand is, maar o wee, als iemand doet alsof er niets aan de hand is, want er is natuurlijk wél van alles aan de hand. Heel verwarrend. Ook voor mij. ‘

Gaandeweg het boek krijgen haar emoties en gevoelens steeds meer een plekje. Zo schrijft zij aan het eind van het boek: ‘Ik realiseer mij dat wat voor ons zo’n onderdeel van het leven is geworden, voor anderen soms heel heftig is. Tegelijk ben ik me ervan bewust dat als ik er een big deal van maak, ik dat overdraag op Pepijn en dat is nou net wat wij niet willen. Hij voelt zich zo beperkt of bijzonder als wij hem zich laten voelen.’

Het enige minpuntje wat ik in dit boek heb kunnen vinden is dat Anne Kien in al haar emoties wat hard taalgebruik laat zien. Maar als je daar doorheen leest, is ‘Zonder meer zonder maar’ een heel mooi en indrukwekkend boek dat velen, die in dezelfde achtbaan zitten van tot steun kan zijn.

Titel: Zonder meer zonder maar

Auteur: Anne Kien

Uitgeverij: Van Brug

Aantal pagina’s: 127

Prijs: E 17,95

ISBN:13:978-90-6523-351-6

Je kunt het boek van Anne Kien bestellen via deze link:

https://www.annekien.nl/online-store