Hoofdbeeld Stichting Zie

Live in the flow – Anne Jeen

Anne Jeen kreeg plotseling epilepsie in haar puberteit. Ze heeft met vallen en opstaan geleerd om om te gaan met haar epilepsie.

Momenteel heeft ze haar eigen bedrijf: Live in the Flow waarin ze vanuit haar ervaring met Mindfulness anderen probeert te helpen.
Hieronder vertelt zij haar indrukwekkende verhaal:

Epilepsie is iets wat je leven totaal kan veranderen. Ineens uit het niets ontstaat er kortsluiting in je hersenen en gaat je lichaam ongecontroleerd schokken, zonder dat jij hierom vraagt en zonder dat je er iets tegen kunt doen. Ineens moet je medicijnen gaan gebruiken en word je ook nog eens geconfronteerd met de bijwerkingen hiervan.

Ik werd opgenomen in een onderzoekstraject dat heeft geleid tot een operatie. Regelmatig heb ik nagedacht of ik iets kon beïnvloeden in dit proces of ergens de leiding over kon nemen, maar uiteindelijk heb ik moeten concluderen dat ik totaal geen controle heb over mijn gezondheid. Maar wat je wel kunt veranderen is de manier hoe jij in het leven staat en hoe je omgaat met dat wat het leven je brengt. Het klinkt misschien vaag, daarom zal ik proberen er een logisch verhaal over te vertellen.

In de tijd dat ik aan het puberen was, kreeg ik uit het niets epilepsie en helaas zorgden de medicijnen niet voor een vermindering van de aanvallen. Verder was ik erg gevoelig voor hevige bijwerkingen. Tijdens dit proces ben ik op jonge leeftijd met mindfulness, acceptance and commitment therapy en yoga begonnen. Ik deed dit om te onderzoeken hoe ik met mijn epilepsie om zou kunnen gaan. Parallel hieraan ben ik aan de acceptatie van mijn situatie gaan werken en gaan kijken wat ik nodig had om door te gaan met mijn leven. Ik weet niet of jullie dit herkennen; maar ik vroeg me wel eens af of me dit zou lukken! Wat ben ik nu enorm dankbaar met het volgen van deze wijze lessen. Een uitspraak van Dalai Lama heeft mij bijzonder geïnspireerd:

“I am going to benefit others as much I can”- Dalai Lama

Door het volgen van Mindfulness kon ik verder gaan met het leven met epilepsie en heb ik vertrouwen gekregen in mezelf. Ik ben mijn gevoel en mijn dromen gaan volgen! Alweer vijf jaar geleden ben ik naar Leiden verhuisd om aan de Universiteit Leiden International Studies te gaan studeren.

Tijdens mijn eerste studiejaar heb ik een wakker-zijn operatie ondergaan, met als doel om mijn epilepsie te verhelpen. Helaas is hierbij o.a. mijn taalcentrum beschadigd en heb ik tijdens een revalidatietraject van een half jaar opnieuw moeten leren praten.
In die tijd vroeg ik mij zelfs af of ik mijn studie wel zou kunnen afmaken!

In zo’n situatie vond ik het gebruik van ervaren/observeren van dát wat er is, gecombineerd met acceptatie enorm bruikbaar! Iets wat zeker positief heeft meegewerkt is om diep vertrouwen in jezelf te houden en tóch je dromen proberen te realiseren …
Inmiddels ben ik afgestudeerd en begonnen met mijn eigen bedrijf: Live in the Flow.

Live in the Flow…
probeer je te laten meevoeren met de golven:
soms heel zwaar en hevig en soms kalm en soepel,
zó is het leven.

Dit klinkt misschien makkelijk, maar het is beslist lastig om dit vertrouwen te houden. De werkwijze van mindfulness wordt mooi verbeeld in het volgende verhaal:
Het weer is niet altijd zo dat de mens er blij van wordt; vaak zouden we het weer willen veranderen. In de zomer is het te warm en tijdens de herfst is er te veel regen en wind, maar hier kunnen we niets aan veranderen. Wel de manier hoe we hiermee omgaan: aanwezig zijn in het moment, accepterend dat wat er is, zonder iets te willen veranderen en proberen een glimlach op je gezicht te houden! Dát is de levenswijze waar ik in geloof. Dit is mindfulness, een manier om aandacht te geven aan dat wat er is en te leven in het NU.

Mindfulness leert je om je bewust te worden van processen en daarmee kun je leren accepteren dat wat je niet kunt veranderen. Wat vind je echt belangrijk en hoe kun je dit bereiken? Dit leer je door in het dagelijkse leven te gaan mediteren en stil te staan bij gebeurtenissen in het leven, oftewel ‘jezelf observeren’.

Voor meer informatie kunnen jullie mijn site bekijken.
www.liveintheflow.nl